braindump strategie

Haal het meeste uit je braindump

Oh ja, de prachtige braindump. Het is een fantastische manier om overweldiging te verminderen, focus te vergroten, productiviteit te verhogen, prioriteiten te verduidelijken en nog veel meer. Braindump is iets dat ik vrijwel wekelijks gebruik, soms meerdere keren per week, op verschillende manieren. Deze methode helpt mij ervoor te zorgen dat ik mijn week begin op het juiste pad en het zorgt direct voor meer productiviteit.

Als je al eerder hebt gehoord van de braindumpstrategie, bereid je dan voor op het verbeteren van je techniek hiervan. Ja, techniek! Want alleen maar wat krabbelen op papier is het niet. 

DE BASIS VAN EEN BRAINDUMP

De algemene kern van een hersendump is vrij eenvoudig: dump alles wat waardevolle mentale ruimte in je hoofd inneemt, op papier (of een digitaal scherm, als dat je ding is). To-do’s, want-to-do’s, boodschappen, afspraken, etc. worden allemaal direct in de open lucht gedumpt waar je ze kunt zien. Een deel van de magie hiervan is dat wanneer al deze dingen in je hoofd ronddraaien, ze zo groot en ontmoedigend lijken, en het voelt alsof je enorm veel ballen hoog moet houden.

Meestal realiseer je je, als het eenmaal is opgeschreven, dat er eigenlijk minder te doen is dan je dacht, en veel van die dingen zullen waarschijnlijk ook minder moeite en minder tijd kosten dan je ze hebt opgebouwd toen ze in je hoofd, vol met andere taken. Dat alleen klinkt best goed, maar er zijn nog andere dingen die je kunt proberen om het meeste uit je hersendump te halen.

DUMP AL DE DINGEN

Waar je probeert alle ballen in de lucht te houden, is het beste wat je kunt doen, alles weggooien. Dat betekent werktaken, persoonlijke boodschappen, dates met vrienden, hobby’s, langlopende projecten, taken van 2 minuten, huishoudtaken, date night enz. Ongeacht in welk deel van je leven de betrekking heeft of hoe lang het je zal kosten, leg het allemaal neer op een gigantische lijst die je achteraf kunt uitzoeken.

Door dat al deze verschillende taken in je hoofd zitten te dwalen kan het moeilijk zijn om je te concentreren op slechts één gebied, terwijl andere gedachten je constant onderbreken. Vecht er dus niet tegen. Haal het eerst allemaal uit en organiseer het dan op papier, waar je het visueel kunt zien.

Of als alternatief kun je ook …

… ENKELE DINGEN DUMPEN

Als het lijkt alsof bepaalde delen van je leven het goed doen en je gewoon wat hulp nodig hebt bij het uitzoeken wat je doet, bijvoorbeeld met sociaal media of je klantprojecten, dan kunnen sommige grenzen en focus goed voor je zijn. Misschien heb je zakelijk wel alles in orde maar krijg je een onrustig gevoel van de dingen die in je gezin gebeuren. Schrijf ze op! Want als je op dat gebied meer rust krijgt dan krijg je direct ook meer controle en vertrouwen over de zakelijke taken.

EXPERIMENT MET PAGINA-INDELINGEN.

Het lijkt gek, maar ik heb me gerealiseerd dat ik een veel succesvollere braindump heb als ik het structureer in een soort mindmap-indeling, in plaats van een lijst of categorieën. Ik doe het ook veel beter als ik de pen op papier zet in plaats van het uit te typen. Voor jou kan het uiteraard anders zijn.

Experimenteer met verschillende lay-outs en methoden voor braindumping en zoek uit welke het beste overzicht creëert. Misschien neem je een spraaknotitie op waar je hardop praat en maak je daarna aantekeningen. Wat het ook is, je hoeft niet het gevoel te hebben dat je een bepaalde methode moet gebruiken, alleen omdat anderen het zo doen. De beste methode is degene die het beste bij jou past.

GEBRUIK “SUB-DUMPS”.

‘Subdumps’ zijn vergelijkbaar met subcategorieën, waar ik een groter of meer langdurig project zal dumpen, maar dan zal ik ook alle kleine taken en ideeën met betrekking tot dat grotere project noteren. Het is niet zozeer een splitsing maar het zijn vaak de eerste stappen die ik kan nemen om een project te voltooien, taken die ik kan uitbesteden, taken die extra aandacht nodig hebben of taken die in mijn gedachten ronddwalen terwijl deze eigenlijk helemaal niet nodig zijn zoals de Eisenhower matrix aangaf.

En tenslotte…

DOE IETS MET DE LIJST!

Een braindump alleen is geweldig, zeker, maar een braindump in actie is nog beter! Laat de magie daar niet eindigen: geef prioriteit aan je taken, voeg ze toe aan je agenda en doe wat je nog meer moet doen om ervoor te zorgen dat je de dingen die je zojuist hebt gedumpt, daadwerkelijk uitvoert. Maak ook gebruik van de MATRIX zodat je zeker weet dat alle taken die maar blijven zweven in je hoofd er daadwerkelijk ook toe doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.