Breng structuur aan in je takenlijst

Breng nu gelijk een structuur aan je takenlijst

Ik weet het, takenlijsten zijn zo aantrekkelijk. Ze organiseren je taken, ze maken het visueel, ze vertellen je wat je vervolgens moet doen en ze geven je dat bevredigende gevoel wanneer je iets afvinkt. Yes, weer dichter bij mijn doel! Dus hoe komt het dat ze vaak niet echt helpen om alles voor elkaar te krijgen?

Heel eenvoudig, want het is maar een lijst. Bovendien lijkt het een oneindige lijst waar constant dingen op worden gegooid, een braindump lijst. Wat eerst bedoeld was om focus te geven, verspreidt die focus nu over een miljoen en een andere dingen. En de beste manier om die focus terug te krijgen? Door prioriteiten te stellen!
Daarom gaan we vandaag prioriteit geven aan je takenlijst met behulp van De Eisenhower Matrix.

De matrix gaat je enorm helpen als je gestrest en overweldigd ben door een lange takenlijst en niet weet waar je moet beginnen.

Voordat we gaan beginnen, wil ik er wel voor zorgen dat jij de GRATIS WORKSHEET gaat downloaden zodat je deze direct kunt gaan gebruik om je takenlijst te prioriteren.  

Klik hier om hem te downloaden DOWNLOAD SHEET

WIE IS EISENHOWER?
Dwight D. Eisenhower was de 34e president van de Verenigde Staten. Voordat hij president werd, was hij ook een generaal in het leger, opperbevelhebber en eigenlijk een man die veel belangrijke beslissingen moest nemen en voortdurend dingen evalueerde & prioriteit gaf. Dus bedacht hij deze methode dat we nu de Eisenhower Matrix noemen.

De matrix helpt bij het organiseren en prioriteren van taken op basis van twee dingen: hun urgentie en hun belang. Samen maken ze vier kwadranten:

Dringend + Belangrijk
Niet dringend + belangrijk
Dringend + niet belangrijk
Niet dringend + niet belangrijk

Bekijk om te beginnen één voor één uw to-do’s en vraag uzelf af of de taak dringend of belangrijk is. Nu, je drempel voor wat telt als urgent of niet, en wat “belangrijk” is of niet, is aan jou, en meer dan waarschijnlijk zullen ze veranderen tussen dagen of weken, afhankelijk van wat die dingen op je takenlijst eigenlijk zijn. 

Gebruik op dit moment de basislijn die voor je logisch is en plaats elke taak in het kwadrant. Zodra je dat hebt gedaan voor al je taken ben je klaar om actie te nemen!

Het is duidelijk dat de taken in je dringend + belangrijk # 1 zijn, dus dat zijn de dingen die je waarschijnlijk vandaag zou moeten doen – of in ieder geval zo snel mogelijk.

Taken in kwadrant 2, belangrijk maar niet dringend, moeten in je dag of week worden ingepland, zodat je een specifieke tijd heeft om het voor elkaar te krijgen. Als je deze voor elkaar krijgt, voorkom je dat ze urgent worden en overgaan in kwadrant 1. En idealiter willen we dat kwadrant 1 zo duidelijk mogelijk blijft.

Taken in kwadrant 3 zijn dringend, maar niet belangrijk, wat betekent dat ze moeten worden gedaan, maar misschien kunnen ze ook door iemand anders worden gedaan. Dat zijn de taken die je wilt delegeren of automatiseren, indien mogelijk.

Ten slotte zijn er in kwadrant 4 taken die niet belangrijk of niet dringend zijn, wat dan de vraag oproept – waarom zijn ze er eigenlijk al?! Denk echt na over deze onderwerpen en waarom ze ruimte in beslag nemen op je takenlijst en in gedachten. De kans is groot dat je die dingen waarschijnlijk gewoon kwijt kunt en ze helemaal niet doet! Hoe fijn!

En zo kunt je prioriteit geven aan uw takenlijst en productiever worden met de Eisenhower Matrix. Dit geeft je veel structuur en ook meer rust wat goed is voor je focus.

Vergeet niet je gratis worksheet te pakken om deze oefening nu te doen, en stel je dag of week in voor succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.